Voor jou van mij en… om te delen

Ik houd van delen en op deze pagina deel ik graag allerlei zaken met je die interessant voor je zijn op het gebied van verlies en rouw en familieopstellingen. Dit kunnen dingen zijn zoals workshops, muziek, gedichten, documentaires, tips over boeken en podcasts.

Hier vind je mij op social media

gratis weggever Carin Hafkamp

Op een laagdrempelige manier kennismaken?

Boek dan een gratis healingconsult!

Vermeld bij de reservering weggever

(per maand 4 plekken beschikbaar)

Documentaire 2Doc: Mijn vader, Nour en ik

Deze ontroerende documentaire ‘Mijn vader, Nour en ik’ van Wiam Al-Zabari is te zien op 2Doc.

Toen hij 13 jaar was vluchtte Wiam met zijn moeder, broer en zus uit Irak. Hij vertelt over zijn ervaringen in een ontroerend bericht aan zijn zoon Nour. Wiams vader wachtte hen op in Nederland. Toen ze werden herenigd, was zijn vader een gebroken man. Dit traumatiseerde de jonge Wiam. Maar in de jaren die volgden, werd er thuis niet over gepraat.

In ‘Mijn vader, Nour en ik’ verbreekt hij de stilte en gaat hij het gesprek aan met zijn vader, moeder, broer en zus. Hij is vastberaden erachter te komen wat er destijds precies is gebeurd. En vooral ook: om zijn 9-jarige zoon Nour niet dezelfde zwaarte mee te geven die zijn vader, zonder het te willen, op hem heeft gelegd. Over intergenerationele overdracht en de poging dit te stoppen.

Klik hier om deze docu te bekijken.

Column: Die ene vlag

Deze column gaat over levend verlies. Hoe voelt het voor je als je overal vlaggen buiten ziet hangen met tassen van jongeren die geslaagd zijn. Iets wat je nooit mee zal maken met jouw ernstig zieke zoon van 17.  

Lees de column hier.

Leven met verlies en verdriet

Op de pagina van Omroep Zeeland staat een aantal uitzendingen met de titel ‘leven met verlies en verdriet. Deze aflevering gaat over het rouwen van kinderen. 

Rouwen kinderen anders dan volwassenen en moet je kinderen wel overal bij betrekken. Moet je je kinderen betrekken? Hoe leg je doodgaan uit?

Klik hier voor de aflevering. Op deze pagina vind je ook afleveringen die gaan over zelfdoding, vroeggeboorte enz. Het zijn korte afleveringen van ongeveer 20 minuten en de moeite waard om  te bekijken. 

In dit interview met Andrea Vasterman vertel ik over mijn werk als verlies en rouwcoach en wat mij er toe bracht om te stoppen met met mijn baan in loondienst. 

Marlijn Weerdenburg  –  Daar wil ik heen

Het gaat over het moment dat zij besloot de pijn van het verlies van haar moeder aan te gaan en de rouw te omarmen.

De Rode Loper

De rode loper staat synoniem voor mensen hartelijk welkom heten en verbinding maken.

Dat is waar ik voor sta, voor mensen verwelkomen, verbinding maken en ik rol dus als als het ware de rode loper voor je uit.

Als jij bij mij bent heb ik de volledige aandacht voor jou. En dat is wat ik ook doe met deze mailing, die vanaf nu de rode loper heet. Voel je je aangesproken dan hoop ik je te ontmoeten bij één van deze bijeenkomsten en als je mensen kent die hier baat bij kunnen hebben voel je dan vrij om hem te delen.

Bekijk hier de inhoud van de rode loper.

Boekentips: 

can harte gecondoleerd

Van harte gecondoleerd – Ameline Ansu

Hoe ga je om met het verlies van een ouder als je zelf nog niet zo lang op eigen benen staat? Van harte gecondoleerd geeft een beeld van hoe leeftijdgenoten dat doen. Je leest de ervaringen van mensen van wie de vader, moeder of allebei de ouders zijn overleden.
Ameline sprak met meer dan twintig van hen over rouwverwerking en zes daarvan, inclusief zijzelf, staan centraal in het boek. Het zijn verhalen van mensen uit grote en kleine gezinnen, van wie de ouders door (erfelijke) ziekte, na een ongeval of door zelfdoding zijn overleden. Sommigen stonden ineens aan het roer van het huishouden, de een kreeg een burn-out en de ander heeft nooit ergens last van gehad. Juist de diversiteit aan ervaringen maakt dit een handleiding met voor ieder wat wils, met antwoorden op lastige vragen als: ‘Hoe verklaar je het gat op je cv?’, ‘Wat doe je als partner?’ en de dooddoener tijdens een eerste date: ‘Wat doen je ouders?’.

• Een boek over rouw voor jongvolwassenen, stuurloze twintigers én begin dertigers
• Ervaringsverhalen en praktische tips
• Als je zelf verdriet hebt, maar zeker ook als je iemand met verdriet wil helpen

Hoe kun je een rouwende vriend helpen?

Dit filmpje laat heel mooi zien wat je kunt doen en zeggen en wat vooral ook niet. Echt de moeite waard om te bekijken. (Nederlands ondertiteld).

Klik hier voor de link naar het filmpje.