SECUNDAIR VERLIES

Nadat mijn vader overleed veranderde ons hele gezin. Ik ging meer naast m’n moeder staan, ik was nog wel haar dochter, maar toch was het anders. Alles was anders. 

Als er een verlies is, een overlijden, faillissement, een ernstig ziek gezinslid verandert de structuur. Gezinspatronen veranderen, alles verandert. Je rouwt niet alleen om het verlies, maar ook om wat er was, wat jullie samen hadden. Het hele toekomstbeeld is veranderd, zoals je kunt lezen in dit artikel.


Manu Keirse – Rouw heeft te maken met het verlies van alles wat dierbaar is’


ROUW NA EEN MISKRAAM

Je bent in verwachting van een nieuw leven en dat blije gevoel verandert in rouw. Je hebt je droom werkelijkheid zien worden en draagt na de miskraam van binnen de verloren droom met je mee. 

Doe niet alsof en praat er met elkaar over, met je man, je kind(eren), ouders en andere dierbaren. In dit artikel wordt ook over het belang van afscheid nemen gesproken.


EERLIJKHEID DUURT HET LANGST

Wees eerlijk tegen je kinderen, ten allen tijde. Zo neem je ze serieus, ook al moet je ze vertellen dat je ongeneeslijk ziek bent. Leg het uit op een manier waarop je kind het begrijpt.

In ons geval hebben we (ruim 15 jaar geleden) moeten vertellen dat opa en oma tegelijkertijd maagkanker hadden. Oma met een slechte diagnose en opa die nog geopereerd kon worden. Wat doe je dan? 

Wij zijn eerlijk geweest en hebben ze op een voor hun begrijpelijke manier uitgelegd wat er aan de hand was en hoe het vervolg er enigszins uit zou kunnen gaan zien. Gedurende de het proces dat zij ziek waren tot aan hun dood hebben wij ze er altijd bij betrokken, want ziekte en dood horen bij het leven. Tot op de dag van vandaag geeft me dat een goed gevoel en ook nu zou ik zou het precies hetzelfde aanpakken.

Lees ook dit artikel.


ROUW OP HET WERK

Heb je als medewerker na een overlijden tijd en ruimte nodig voor bijvoorbeeld de zorg voor kinderen of een ouder, dan kun je in overleg met je werkgever wellicht zorgverlof daarvoor inzetten. Maar niet iedere werkgever is daarin even soepel.

Naar aanleiding van een enquete van de CNV blijkt dat medewerkers vaak te weinig steun van hun werkgever krijgen, dat ze lange tijd niet goed kunnen functioneren of zelfs een burn-out krijgen door de combinatie van werk en rouw.

In de gehouden enquête lees je wat er goed en niet goed gaat en dat er meer aandacht voor mag zijn.

Als je als werkgever geïnteresseerd bent hoe je je medewerkers goed kunt ondersteunen dan kom ik je daar graag meer over vertellen.


RADIO-INTERVIEW RTV VOORST

Vanavond, maandag 18 mei, ben ik geïnterviewd door RTV Voorst over mijn werk als coach voor verlies en rouw en ik deel dit graag met jullie.

COACHING BIJ VERLIES EN ROUW IN TIJDEN VAN CORONA

Online video gesprek

Hoe is het met jou? Wat heb jij nodig in deze tijd?

  • Vind je net een beetje je weg in het proces van rouw na het overlijden van je partner en word je nu weer teruggeworpen in de tijd? Je kunt nergens naar toe, er komen geen mensen op bezoek, je slaapt slecht en bent angstig om nog meer dierbaren te verliezen.
  • Je werkt thuis, je hebt moeite om een ritme te vinden, maar je hebt ook te maken me een dementerende moeder die je nu niet mag bezoeken. Het is onwerkelijk en je bent heel verdrietig en andere mensen herkennen jouw gevoel niet.
  • Heb je in deze tijd afscheid moeten nemen van iemand, maar kon je er niet bij zijn door alle beperkingen die er nu worden opgelegd. Het voelt misschien alsof het niet echt is gebeurd.
  • Ben je manager van een medewerker die niet meer in contact is met zichzelf, zijn persoonlijke en professionele omgeving. Merk je dat diegene zich isoleert of dat het leidt tot obsessief (werk)gedrag. 

1,5 METER WANDELGESPREKKEN of ONLINE COACHING
Ook in deze tijd ben ik er voor jou, in een online videogesprek of een wandelgesprek waarbij we de gepaste afstand in acht nemen. Als je nog niet weet of online coaching werkt voor jou bied ik het online intakegesprek gratis aan. Heb je op dit moment minder inkomsten neem dan contact met me op, we komen hier wel uit. Kijk ook op de pagina tarieven voor coachingspakketten.

Ik kan, zelfs door contact via een beeldscherm, goed aanvoelen wat er nodig is. Je krijgt van mij alle ruimte en tijd om je verhaal te doen, om orde te scheppen in je (angst)gedachten, zodat je weer in contact komt met jezelf.


FEITEN EN FABELS OVER ROUWEN

feiten en fabels over rouw

Als je er middenin zit weet je dat rouwen een intens en emotioneel proces is. Het raakt je in heel je zijn, je wereld staat stil, je bent gewoon heel verdrietig. 

In dit artikel lees je allerlei feiten en fabels over verlies en rouw. Ook heel mooi om met anderen te delen.