Er is zoveel gebeurd sinds ik die laatste blog schreef, te veel om allemaal op te schrijven. Mijn leven is veranderd van een werkweek met een baan in loondienst en daarnaast een eigen bedrijf naar volledige zelfstandigheid. In die periode vorig jaar ervoer ik een hoge werkdruk en belandde ik in een burnout. Ik leefde niet mijn mooiste leven en besefte toen dat ik een keuze had. En nu….. nu heb ik een leven met meer balans en doe ik waar ik gelukkig van word. 

Sinds ik de intentie heb uitgesproken dat ik nog meer mensen wil begeleiden bij rouw na verlies komen ze ook. Via de praktijkondersteuner bij de huisarts, Facebook, Instagram, mond tot mondreclame, advertenties in huis-aan-huisbladen. Het is prachtig hoe dit werkt en ik geniet ervan. 

Verlies en rouw, het zijn dingen waar we liever niet over praten, waar nog steeds een taboe op rust. Natuurlijk is dat geen leuk onderwerp, maar moeten we dit dan maar voor ons houden, er niet over praten? Waarom zou je, als je met een paar afspraken met een coach weer stapjes kunt zetten? Als je je hart kunt luchten zonder dat er een oordeel is en je ervaart dat overtuigingen en overlevingsstrategieën je niet helpen. Wat als ik je laat inzien dat je eraan kunt werken? Wat als je emoties er mogen zijn en je leert open te zijn naar anderen over je gevoel. Je leert te ervaren hoe verlies voelt in je lijf. Je met je leidinggevende in gesprek kunt gaan omdat je je niet kunt concentreren op je werk. Je voelt dat je er niet alleen voor staat.

Ik heb ook de nodige verliezen meegemaakt, maar ik heb eraan gewerkt om dit te verweven in mijn leven, te werken aan mijn overlevingsmechanismes en te leren voelen wat ik nodig heb. En dat was geen gemakkelijke weg kan ik je vertellen, maar ik heb het wel gedaan. Nee, niet alleen, want ook als coach heb je een coach nodig, want mijn ervaringen mogen mijn begeleiding niet in de weg zitten. Het gaat namelijk niet om mij, maar om jou. 

En nee, natuurlijk bestaat mijn leven niet alleen uit het begeleiden van mensen na een verlies. Ik kan deze gesprekken prima händelen, maar ook ik word geraakt. Naast het werk dat ik met alle liefde doe heb ik ook ontspanning nodig en die haal ik uit wandelen, naar een concert met vrienden, boeken lezen, kastjes een tweede leven geven met krijtverf, zelf kadootjes maken voor mijn klanten. Er is balans waar ik al eerder over schreef, omdat ik dingen doe waar ik energie van krijg. 

Wat gun jij jezelf?