Loslaten is accepteren dat het niet nodig is dat alles op jouw manier gaat, maar dat iemand anders het ook goed doet. Misschien gaat het anders, maar dat is niet persé beter of slechter. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen, je mag altijd om hulp vragen of accepteer de hulp die wordt geboden. Het geeft ruimte voor nieuwe dingen. We zijn allemaal mensen en je mag ook fouten maken. Hoe fijn is dat?

Loslaten van alles wat moet. Er moet niets, ja poepen moet, maar verder. In deze wereld vinden we vaak dat we van alles moeten, maar wie bepaalt dat nu eigenlijk? We moeten van alles van onszelf, waarom? Zullen we er eens mee stoppen? Uiteindelijk ben jij diegene die beslist. Doe eens een hele dag niets, geniet van het hier en nu, van elkaars gezelschap en de kleine dingen.

Loslaten betekent meer rust in je hoofd. Je hoeft je niet meer overal druk om te maken, laat dat wat van een ander is bij die ander. Heb je een aap op je schouder? Geef hem terug als hij niet van jou is. Je hoeft niet alle ‘kadootjes’ aan te nemen.

Loslaten betekent dat je kiest voor jezelf, kiest voor wat jij wilt en nog belangrijker, wat je niet wilt. Keuzes maken over je opleiding, werk, of je wel of niet naar dat ene feestje gaat, enz. Is het voor jou belangrijk om ergens bij te horen of is het belangrijk dat je het leuk hebt en vooral ook met wie je het leuk hebt. Ergens niet naar toe gaan betekent tijd voor een goed boek, je favoriete serie kijken of iets anders doen wat je al heel lang niet gedaan hebt. Maak keuzes, het is jouw leven. Je hoeft geen verantwoording aan een ander af te leggen.

Loslaten van wat een ander van je denkt. Waarom zou je je daar druk over maken? Je weet pas hoe een ander over je denkt als je er naar vraagt. Het verpest je humeur en misschien zelfs je nachtrust. Het is verspilde energie. Energie die je beter kunt gebruiken voor iets wat je energie geeft. Het is niet atijd gemakkelijk, dat geef ik meteen toe, maar probeer het eens. Met kleine stapjes kom je ook vooruit. Je bent goed zoals je bent, je hoeft niet te voldoen aan de verwachtingen van een ander. Vertrouw op jezelf.

Loslaten is helaas ook het loslaten van iemand die afscheid moet nemen van het leven. Iemand moeten loslaten die je heel dierbaar is, is een gevoel dat zich maar moeilijk laat uitdrukken in woorden. Het is een emotie die je raakt tot in je ziel en daar word je stil van. Je wereld lijkt stil te staan en er is geen ruimte om na te denken. Als je kunt en diegene staat er voor open zoek dan verbinding met mensen die met verlies te maken hebben of gaan krijgen, een luisterend oor, een knuffel, een kopje koffie samen en er zijn is heel belangrijk. Het lijken ogenschijnlijk kleine dingen, maar later blijkt vaak dat de betekenis voor de ander groot is en was jij misschien wel het lichtpuntje van de dag. Niet iedereen heeft een sociaal netwerk, heb een beetje aandacht voor de buurman of buurvrouw bij jou in de straat, een familielied, vriend of vriendin die je al lang niet hebt gezien.